De nieuwe rol van de pensioenadviseur

Specialist aan het woord

Er zijn tegenwoordig nogal wat keuzes als het gaat om pensioen. Eric Lacroix, pensioenadviseur in Zuid‑Limburg, heeft de afgelopen 25 jaar veel zien veranderen in het pensioenlandschap. Hij ondersteunt bedrijven en HR-professionals bij pensioenkeuze en -communicatie. “Ik vul de ontbrekende kennis aan, waarbij ik de bedrijfscultuur nauwkeurig meeweeg.”

Pensioen is voor veel HR-professionals een ingewikkeld onderdeel van het takenpakket. Het gaat om complexe materie en medewerkers hebben behoefte aan ondersteuning. “Juist omdat er tegenwoordig zoveel keuzes zijn, is het essentieel dat ik als pensioenadviseur het bedrijf goed ken. Dat ik de wensen van werkgever en medewerkers begrijp. Alleen op die manier kom je samen tot een passende pensioenregeling en bijbehorende communicatie”, stelt Eric.

Nu actie nodig

Eric ziet dat de insteek van bedrijven verandert. “De kosten van het pensioen zijn opgelopen. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor een beschikbare premieregeling. Met deze regeling kan een organisatie eenvoudig vooraf budgetteren. Ook is het duidelijker wat de werknemer er voor terugkrijgt”.

Eric vervolgt: "De regeling past niet bij elk bedrijf dus een goede begeleiding is belangrijk. Met name de jongere generatie zegt de voorkeur te geven aan een pensioenregeling met meer eigen controle. In de praktijk zie ik echter dat deze mensen weinig zelf regelen, ze schuiven het pensioen voor zich uit. Dat terwijl het juist heel belangrijk is dat je pensioen goed geregeld is!”

Goede regeling als basis

Eric begint altijd met een intakegesprek bij het bedrijf. “Je kan niet tot een goed advies komen als een stukje kennis ontbreekt”, zegt Eric. Daarom adviseert Eric zowel HR-professionals als pensioenadviseurs om veel aandacht te schenken aan het intake gesprek. “Tijdens het intake gesprek moet je als pensioenadviseur op de stoel van de werkgever gaan zitten, maar ook heel bewust met de gevoelens van de medewerkers omgaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden rondom oudedag-, arbeidsongeschiktheid- en nabestaandenvoorziening. De keuzes die je hierin maakt, bepalen de kosten”, stelt Eric. Hij stelt kritische vragen: “Welke voorwaarden zijn wel en welke zijn niet onderhandelbaar? Hoe belangrijk is het om een pensioenregeling te hebben die je van te voren goed kan budgetteren? Wat als deze optie mogelijk duurder is dan een optie waarbij je dit minder goed vooraf kunt plannen?”

Eric analyseert de antwoorden van de werkgevers om tot een advies te komen. “Wij zoeken vaak naar een regeling die een goede basis biedt, maar ook geïnteresseerde medewerkers de kans biedt om zelf aanpassingen te maken.”

Toekomstbestendiger systeem

Eric kijkt vol spanning uit naar de verkiezingen. “We moeten naar een toekomstbestendiger systeem waarin mensen meer zekerheid hebben. De uitkomst van de verkiezingen zal invloed hebben op de urgentie waarmee die toekomstbestendigheid van pensioenen wordt opgepakt.”

Eric Lacroix is mede-eigenaar van Fidus verzekeringen, advies en makelaardij. Fidus heeft drie kantoren in de regio Zuid-Limburg.

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Eric Lacroix

Fidus verzekeringen

Mail uw vraag